De meest recente cijfers van databureau Vektis tonen aan dat ongeveer 10.735 inwoners van Enschede dit jaar van zorgverzekeraar zijn veranderd. Dit aantal ligt voor het tweede opeenvolgende jaar lager dan in voorgaande jaren. Ondanks de daling van het aantal overstappers blijft Menzis al vier jaar op rij de grootste zorgverzekeraar in Enschede, met Achmea op de tweede plaats.
Het percentage overstappers in Enschede is zelfs lager dan in vergelijkbare gemeenten, wat aangeeft dat er weinig veranderingen zijn in welke verzekeraar de grootste is. VGZ heeft echter tijdens het afgelopen overstapseizoen de tweede positie in marktaandeel teruggewonnen van CZ, terwijl Achmea nog steeds veruit de grootste speler is. Opvallend is dat mensen met een chronische aandoening minder geneigd zijn om over te stappen, uit angst hun vertrouwde zorgverlener te verliezen of problemen met medicatie te ondervinden.
De gemiddelde premie voor een basiszorgverzekering is dit jaar gestegen naar 1876 euro, wat ruim 100 euro meer is dan vorig jaar en 500 euro meer dan in 2018. Voor veel Nederlanders, buiten Enschede, begint deze stijging financiële uitdagingen met zich mee te brengen. Het RIVM meldt dat ongeveer 43.600 mensen in Enschede worstelen met de keuze van overstappen vanwege onzekerheid over de uitkomst.
De daling in het aantal overstappers in Enschede volgt de landelijke trend waarbij het aantal overstappers in heel Nederland al twee jaar op rij afneemt. Dit jaar heeft één op de veertien Nederlanders van zorgverzekeraar gewisseld, terwijl in Enschede één op de dertien inwoners dat heeft gedaan. De groeiende financiële druk door stijgende premies lijkt een rol te spelen in dit verschijnsel en zet de discussie over de betaalbaarheid van zorgverzekeringen voort.