Inwoners van Twente krijgen binnenkort één duidelijk aanspreekpunt voor noodsituaties, zoals grote branden, stroomstoringen of andere rampen. Een centraal publieksinformatienummer, beheerd door de gemeente Enschede, zal fungeren als een cruciale schakel in de crisiscommunicatie van de regio.
De Twentse gemeenten en de Veiligheidsregio hebben overeengekomen om bij calamiteiten één uniforme stem te bieden aan de inwoners. Dit initiatief omvat de inzet van één telefoonnummer en één website die onmiddellijk beschikbaar zullen zijn tijdens crisissituaties. Momenteel beheren de individuele Twentse gemeenten nog hun eigen telefonische crisiscommunicatie, wat kan leiden tot verwarring en vertraging.
Enschede, als de grootste gemeente in Twente, zal een leidende rol spelen in deze nieuwe aanpak. Bij grote incidenten in het gebied, van Haaksbergen tot Hellendoorn, zal een team van gespecialiseerde telefonisten direct ingeschakeld worden. Dit team zal nauw samenwerken met het crisisteam en de inwoners van de regio voorzien van accurate en directe antwoorden op hun vragen en zorgen.
Florentine Lourens, de coördinator crisiscommunicatie van Veiligheidsregio Twente, benadrukt het belang van het nieuwe centrale crisisnummer. Deze nieuwe aanpak is niet enkel efficiënter, maar zorgt ook voor snellere respons, kortere communicatielijnen en verlicht de last voor andere gemeenten in de regio. Het nieuwe rampenteam bestaat uit medewerkers van het Klanten Contact Centrum (KCC) in Enschede en zal in samenwerking met digitale kanalen de noodzakelijke ondersteuning bieden aan inwoners tijdens de eerste cruciale uren na een ramp.
Ondanks de opkomst van digitale communicatie blijft telefonisch contact een essentiële vorm van crisiscommunicatie, met een menselijke stem die geruststelt en verbindt. Het nieuwe crisisteam in Enschede, gekenmerkt door ervaren telefonisten, zal deze persoonlijke benadering omarmen en inzetten om de bevolking van Twente te ondersteunen in noodsituaties.
Het centrale crisisnummer voor Twente, 088-0560000, zal exclusief geactiveerd worden bij grootschalige incidenten die een significante impact hebben op de samenleving, langdurig zijn of slachtoffers eisen. Naast het telefoonnummer is ook de website TwenteVeilig.nl een belangrijke bron van informatie tijdens crisissituaties, waar bij grote incidenten relevante updates en details worden gedeeld in een liveblog.
Historisch gezien is het speciale publieksinformatienummer slechts twee keer eerder geactiveerd door individuele gemeenten in het afgelopen decennium. Bij de volgende ramp in Twente zal echter voor het eerst het nieuwe, centrale crisisnummer worden ingezet als het officiële communicatiekanaal. Radio Oost blijft de gevestigde rampenzender voor de regio en zal haar rol behouden in noodsituaties.