Analyse: Punctualiteit van Ambulances en Politie bij Spoedritten in Enschede

14 mrt , 4:32 Nieuws
image 10 66c475c3b4edf

Analyse: Punctualiteit van Ambulances en Politie bij Spoedritten in Enschede

Punctualiteit van Ambulances in Enschede

In het jaar 2023 moesten 5478 ambulance spoedritten in Enschede worden uitgevoerd, waarbij bleek dat één op de negentien ambulances er langer dan een kwartier over deed om ter plaatse te komen. Dit staat in schril contrast met de landelijke norm waarbij 95 procent van de ambulances binnen vijftien minuten aanwezig dient te zijn bij zogenoemde A1-ritten, waarbij iemands leven in gevaar is.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een ambulance in Enschede in spoedgevallen is toegenomen van 8 minuten en 37 seconden in 2019 naar 9 minuten en 32 seconden in 2023. De punctualiteit van ambulances in vergelijkbare gemeenten blijkt ook onder druk te staan, met één op de zeventien ambulances die meer dan een kwartier nodig heeft om te arriveren.

Regionale Verschillen: Postcodegebied 7513 en 7525

Binnen Enschede zijn er aanzienlijke regionale verschillen in ambulance-aankomsttijden. In postcodegebied 7513 bedraagt de gemiddelde wachttijd 8 minuten en 8 seconden, terwijl in postcodegebied 7525 patiënten gemiddeld 11 minuten en 53 seconden moeten wachten op een ambulance. Niet verrassend is dat postcodegebied 7525 ook de hoogste verhouding heeft van spoedritten die langer dan een kwartier duren: één op de zes ritten.

Reflectie van Zorgminister Agema en Branchevereniging AZN

Zorgminister Agema erkent de zorgen rondom de punctualiteit van ambulances in regio's waar vertragingen voorkomen. Het BBB-Kamerlid Rikkers pleit bij de minister voor structurele oplossingen, zoals het creëren van extra ambulanceposten. Han Noten, voorzitter van branchevereniging AZN, benadrukt dat de snelheid van ambulance-aankomsten niet de enige factor is die de kwaliteit van spoedzorg bepaalt.

Situatie bij Politie Spoedritten

Terwijl de ambulances te maken hebben met toenemende uitdagingen, presteert de politie in Enschede beter bij spoedritten. In 2021 slaagde 90 procent van de politie-eenheden erin om binnen een kwartier op de plaats van bestemming te zijn, waarbij vorig jaar het percentage van 89 werd behaald. Interessant is dat de politie in vergelijkbare gemeenten minder vaak binnen de vastgestelde tijdslimiet arriveert, met een percentage van 87.

Een woordvoerder van de politie verklaart dat een tekort aan personeel en een stijging van spoedmeldingen de naleving van de norm beïnvloeden. Het bieden van directe hulp bij levensbedreigende situaties kan ook resulteren in vertragingen bij het melden van aankomsttijden.

Conclusie

Uit de analyse blijkt dat zowel ambulances als politie in Enschede tegen uitdagingen aanlopen bij het voldoen aan de normen voor spoedeisende hulp. Het is duidelijk dat adequate maatregelen en verbeteringen nodig zijn om de efficiëntie en effectiviteit van spoedritten te waarborgen en optimale zorg te bieden aan inwoners in noodsituaties.