Het Nederlandse windturbinebedrijf Emergya Wind Technologies (EWT) met het hoofdkantoor in Amersfoort heeft het faillissement aangevraagd. Een harde klap voor de 35 medewerkers die sinds 2018 werkten aan windmolenwieken op bedrijventerrein De Marssteden in Enschede.
In februari was er al sprake van uitstel van betaling voor EWT. Directeur Hendrik-Jan Zwanenburg heeft aangegeven pas maandag te zullen reageren. Volgens een woordvoerster lag de faillissementsbeslissing mede aan de situatie in de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft nieuwe vergunningen voor windparken op land stopgezet ten faveure van olie- en gasboringen, waardoor de groeimarkt van EWT onzeker werd.
EWT, dat in totaal 160 medewerkers telde, stond bekend om de ontwikkeling van kleine turbines op land met een vermogen tot 1 megawatt. Met 120 'kleine' wieken, met een maximale lengte van 29 meter, betrad EWT een nichemarkt waarin het zich wist te onderscheiden.
Marcel van Poecke, de grootaandeelhouder van EWT, en enkele mede-investeerders investeerden in 2023 5,5 miljoen om de verliezen van het bedrijf te dekken. Ondanks deze inspanningen sloot 2023 af met een verlies van 3,1 miljoen, terwijl het voorgaande jaar een tekort van 14 miljoen werd genoteerd.
EWT had plannen om in 2024 en 2025 in totaal 70 nieuwe turbines te plaatsen, maar de daadwerkelijke uitvoering van deze plannen blijft onduidelijk door het ontbreken van een jaarverslag voor 2024. Het faillissement heeft niet alleen impact op de medewerkers en investeerders, maar ook op de lokale economie van Enschede.
De keuze van EWT om in Enschede te produceren was strategisch vanwege de aanwezige kennis in de regio op het gebied van wiekenbouw. Het ambachtelijke werk van wieken bouwen, dat grotendeels met de hand wordt uitgevoerd, trok een deel van het personeel aan. Arbeidsmigranten, voornamelijk uit Polen, Letland, Roemenië en Duitsland, speelden een essentiële rol in de productie van EWT.