Tussen 2014 en 2023 hebben huishoudens in Enschede een toename van hun welvaart ervaren, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Echter, deze groei was minder significant in vergelijking met soortgelijke gemeenten.
De optelsom van inkomen, arbeidsparticipatie en opleidingsniveau in Enschede valt lager uit dan die van vijftien vergelijkbare gemeenten. Het welvaartsniveau wordt vooral beïnvloed door lagere inkomens en vermogens, waardoor relatief weinig huishoudens in Enschede behoren tot de bovenste helft van Nederland wat betreft financiële welvaart.
Uit de CBS-cijfers blijkt dat veertien vergelijkbare gemeenten hoger scoren op de welvaartsladder dan Enschede, waar er vier juist lager scoren. In elf van deze gemeenten steeg de welvaart de afgelopen jaren sneller dan in Enschede, terwijl in vier gemeenten de groei minder snel verliep.
Het welvaartsniveau wordt mede beïnvloed door investeringen van gemeenten. Vooral in gebieden waar substantieel wordt geïnvesteerd, zoals in parken en nieuwe woningen, stijgt het welvaartsniveau sneller dan in gebieden waar dit minder gebeurt.
Het gebied in Enschede dat de grootste verandering in welvaartsniveau heeft doorgemaakt in tien jaar tijd, is Cromhoffsbleek-Kotman. De welvaart in huishoudens van deze buurt steeg tussen 2014 en 2023, maar blijft nog steeds onder het landelijk gemiddelde. De meest welvarende huishoudens in Enschede zijn te vinden in de wijk Brunink, terwijl de minst welvarende buurt Drienerveld-U.T. is, met het laagste welvaartsniveau in heel Overijssel.
De welvaartstoename in Enschede tussen 2014 en 2023 weerspiegelt de bredere trend in Nederland, maar laat ook zien dat er variatie is tussen gemeenten in de mate van groei. De vergelijking met soortgelijke gemeenten benadrukt de verschillen in welvaartsontwikkeling en de invloed van investeringen op het welvaartsniveau.