Textielbedrijf SaXcell in Enschede zet concrete stappen om de textielindustrie duurzamer te maken. Door middel van een strategische samenwerking met een Nederlandse organisatie die recycling financieel ondersteunt, wordt de weg geëffend voor een revolutionaire ontwikkeling.
De geplande fabriek in Enschede van SaXcell zal gebruikt katoen omzetten in een hoogwaardige grondstof. Deze grondstof zal innovatieve nieuwe vezels produceren, die op hun beurt tot een sterke, katoenachtige stof geweven kunnen worden, die zelfs krachtiger is dan het oorspronkelijke textiel.
Directeur-bestuurder Erik van der Weerd heeft grootschalige plannen voor SaXcell. Hij streeft ernaar om in Enschede een geavanceerde pulp-productiefaciliteit te vestigen, ter vervanging van de bestaande fabriek in India. Deze ambitieuze verschuiving zal niet alleen een grotere milieuvriendelijkheid garanderen, maar ook een significante reductie van textielafval bevorderen.
SaXcell, een oorspronkelijke start-up voortgekomen uit de textielopleiding van Saxion, heeft de steun van de stichting Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid ingeroepen voor financiële ondersteuning. Ondanks deze belangrijke mijlpaal, blijft de nood aan investeerders prangend. Toch beseft Van der Weerd de terughoudendheid van potentiële investeerders door eerdere tegenvallende projecten in de sector.
Met de deadline voor financiële zekerheid in zicht, dringt het besef door dat de textielrecyclingindustrie vooruitgang vereist. Van der Weerd pleit voor strengere wetgeving die textielrecycling verplicht stelt, als een stimulans voor duurzame investeringen en groei van de sector.
De geplande recyclingfabriek in Enschede belooft een capaciteit van 750 ton per jaar, met groeipotentieel tot 3000 ton. De initiële investering van 5 miljoen euro vereist bredere ondersteuning, zoals die van maatschappelijke investeerders, om dit visionaire project tot een succes te maken en een duurzame toekomst voor de textielindustrie te waarborgen.
Het UPV-initiatief legt de verantwoordelijkheid bij textielimporteurs en -producenten om bij te dragen aan duurzame afvalbeheerpraktijken. Dit fonds biedt SaXcell een perspectief op ondersteuning voor elke kilo nieuw geproduceerd textiel, in lijn met de groeiende behoefte aan innovatieve recyclingbenaderingen in de industrie.