Wonen in een bruisende studentenstad zoals Enschede brengt niet alleen voordelen met zich mee. De feestvreugde kan namelijk omslaan in overlast voor de buurt.
In de wijk Horstlanden-Veldkamp vierden Emma en haar huisgenoten uitbundig feest, de muziek dreunde tot in de late uurtjes door de straten, en het meezingen veranderde al snel in luid geschreeuw. Een bekend beeld voor de buren, die regelmatig te maken hebben met geluidsoverlast van studentenhuizen.
Nina Verpalen van Buurtbemiddeling constateert dat geluidsoverlast bovenaan de klachtenlijst staat. Om deze problemen aan te pakken, introduceert Buurtbemiddeling Enschede nu ook Studentenbemiddeling, geïnspireerd op het succesvolle initiatief in Maastricht.
Terwijl Buurtbemiddeling zich richt op burenruzies, komt Studentenbemiddeling tussenbeide bij conflicten tussen studenten of tussen studenten en hun buren. Een recent geval betrof een studente met psychische problemen die geluidsoverlast veroorzaakte en weigerde bij te dragen aan de huishoudpot. Studentenbemiddeling zorgde voor een passende oplossing door bemiddeling en het maken van duidelijke afspraken.
Net als bij Buurtbemiddeling draait het bij Studentenbemiddeling om begrip. Door studentenbemiddelaars in te zetten die bekend zijn met de studentencultuur en -normen, kunnen conflicten effectief worden aangepakt. Vijf studenten zijn momenteel getraind en werken samen met ervaren bemiddelaars om binnenkort zelfstandig aan de slag te gaan.
Gaandeweg leert Enschede om de stilte na het feest te waarborgen, met begrip en samenwerking als sleutelwoorden in dit proces.