Recent onderzoek heeft uitgewezen dat huurders in Enschede dit jaar maar liefst 1132 euro kwijt zijn aan lokale lasten. Dit bedrag ligt hoger dan de gemiddelde lokale lasten van huurders in vijftien vergelijkbare gemeenten, die slechts 1017 euro betalen. De cijfers, afkomstig van onderzoeksinstituut Coelo, tonen aan dat deze lasten in Enschede een stijging van 3 procent laten zien ten opzichte van vorig jaar.
Opvallend is dat ondanks deze stijging de lokale lasten voor huurders in Enschede relatief beperkt toenemen. In negen van de meest vergelijkbare gemeenten stijgen de lasten harder dan in Enschede, terwijl in vijf gemeenten de stijging ongeveer gelijk is. In slechts één gemeente stijgen de lasten voor huurders minder dan in Enschede.
Niet alleen huurders worden geconfronteerd met stijgende lokale lasten. Voor huiseigenaren in Enschede bedragen de lokale lasten dit jaar 1714 euro, terwijl de doorsnee huiseigenaar in vergelijkbare gemeenten 1815 euro betaalt. Hierbij blijkt de stijging van de lokale lasten voor huiseigenaren in Enschede met 5 procent eveneens relatief beperkt te zijn in vergelijking met andere gemeenten.
De discussie over lokale lasten krijgt dit jaar extra aandacht vanwege de financiële druk waar gemeenten mee te maken hebben. In totaal staan gemeenten voor een korting van meer dan twee miljard euro op hun inkomsten van het rijk. Deze financiële uitdaging dwingt veel gemeenten om belastingen te verhogen. Coelo-onderzoeker Corine Hoeben benadrukt dat bezuinigen na de financiële crisis van 2008 en het decentraliseren van taken steeds lastiger wordt, waardoor belastingverhogingen onvermijdelijk lijken.
Belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en de ANWB maken zich zorgen over de toenemende lokale lasten en de mogelijkheid van verhoogde parkeertarieven. Ze benadrukken het belang dat de financiële tekorten van gemeenten niet op de burgers worden afgewenteld en hopen daarbij op ingrijpen vanuit Den Haag. De financiële uitdagingen waar gemeenten voor staan worden voornamelijk veroorzaakt door landelijke politieke keuzes en vergen een zorgvuldige afweging van belastingverhogingen.
Naast lokale lasten hebben huishoudens in Enschede te maken met kosten voor identiteitsdocumenten en rijbewijzen. Voor een paspoort betaalt men dit jaar 86,85 euro, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Een identiteitskaart kost 78,50 euro, wat neerkomt op een stijging van 3,6 procent, terwijl de kosten voor een rijbewijs op 52,10 euro liggen, wat een stijging van 2,0 procent betekent in vergelijking met 2024.