Recente cijfers tonen aan dat in het jaar 2022 maar liefst 60 mensen in Enschede zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege nierfalen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal ziekenhuisopnamen voor nierfalen in Enschede overstijgt meer dan tweederde van het gemiddelde in vijftien vergelijkbare gemeenten op het gebied van gezondheid en levensstijl.
Op Wereldnierdag, een wereldwijd initiatief om het belang van een gezonde nier te benadrukken, wordt aandacht gevraagd voor de cruciale rol die nieren spelen in ons welzijn. Gezonde nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen, reguleren van de bloeddruk en produceren van essentiële hormonen.
Nierschade of nierfalen kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede, hoge bloeddruk, huidklachten, jeuk, misselijkheid en vermoeidheid. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben, waaronder verhoogde vatbaarheid voor infecties en vruchtbaarheidsproblemen. Het is vaak een onomkeerbaar proces dat niet te genezen is.
Volgens de Nierstichting hebben minstens 1,8 miljoen Nederlanders chronische nierschade, met jaarlijks zo'n 2000 nieuwe gevallen. Het belang van een gezonde levensstijl en het vermijden van zout, voornamelijk uit bewerkte voedingsmiddelen, wordt benadrukt om nierproblemen te voorkomen.
Aan het einde van 2023 hebben 85 mensen in Twente het leven verloren als gevolg van nier- en urinewegaandoeningen. Het sterftecijfer door nierziekten in Twente ligt relatief hoger dan het landelijk gemiddelde.
De noodzaak van vroegtijdige opsporing en preventie van nierproblemen wordt benadrukt, aangezien deze aandoeningen vaak laat worden ontdekt.
Op basis van CBS-gegevens heeft de Nederlandse Vereniging van Gemeenten vastgesteld welke vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Enschede, waaronder Diemen, Tilburg, Arnhem en Utrecht. Deze vergelijking benadrukt de zorgelijke situatie rond niergezondheid in Enschede.