Enschede kampt met een aanzienlijk huisartsentekort dat de druk op de huisartsenzorg in de regio blijft verergeren. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat voor elke 1703 inwoners van Enschede slechts één huisarts beschikbaar is. Deze verhouding ligt aanzienlijk lager dan in vergelijkbare gemeenten, waar er één huisarts beschikbaar is voor elke 1338 inwoners.
Naast het tekort aan huisartsen hebben diverse huisartsenpraktijken in Enschede ook patiëntenstops ingevoerd. Hoewel specifieke cijfers voor Enschede ontbreken, tonen regionale gegevens aan dat 65 tot 75 procent van de huisartsenpraktijken in Twente nieuwe patiënten weigeren. Dit percentage is niet exact vanwege praktijken die niet expliciet aangeven dat zij geen nieuwe patiënten aannemen.
Op nationaal niveau wordt het huisartsentekort als 'nijpend' bestempeld, met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden en ruim 700.000 die een nieuwe huisarts zoeken vanwege ontevredenheid of recente verhuizingen. De prognose voor het personeelstekort in de huisartsensector voorspelt een stijging van 3 procent in 2025 naar 16 procent in 2034.
De problemen in de huisartsenzorg worden gecompliceerd door een verdelingsprobleem, aldus de Algemene Rekenkamer, waarbij niet elke regio gelijkmatig bediend wordt. Bij spoedgevallen is het cruciaal dat een huisarts binnen een kwartier ter plaatse kan zijn. In Enschede zijn er echter aanzienlijke verschillen per postcodegebied, met inwoners van specifieke gebieden die tot vijf minuten kunnen wachten op medische hulp.