De afbraak van een historisch pand aan de Haaksbergerstraat in Enschede heeft een stuk cultureel erfgoed verloren laten gaan. Het pand, dat ooit dienst deed als de Nederlandsche School voor Nijverheid en Handel, kende een rijke geschiedenis die terugging tot tweehonderd jaar geleden.
De oorsprong van hoger onderwijs in Enschede gaat terug tot de tijd van Lodewijk Napoleon in 1803. Het concept van lager, middelbaar en hoger onderwijs werd destijds geïntroduceerd, wat leidde tot de oprichting van secundaire scholen in Nederlandse steden, waaronder Enschede met zijn Latijnse school.
In 1886 werd de Nederlandse School voor Nijverheid en Handel geopend, dat zowel een HBS als een handelsschool en nijverheidsschool was. Dit instituut, in een gebouw ontworpen door architect Jacobus Moll, heeft generaties van Enschedeërs opgeleid en bijgedragen aan de bloei van de textiel- en industriële sector.
Na verschillende reorganisaties en verhuizingen werd de school in 1958 bekend als het Kottenpark aan de Lyceumlaan. Het oorspronkelijke pand aan de Haaksbergerstraat heeft echter zijn functie verloren en moest wijken voor modernisering, waar nu een parkeergarage staat als een stille getuige van zijn verdwenen glorie.
Hoewel het fysieke gebouw niet meer bestaat, blijft de Nederlandsche School voor Nijverheid en Handel voortleven in de herinneringen van degenen die er hebben gestudeerd en de rijke geschiedenis die het heeft gevormd. Het is een herinnering aan de transformationele kracht van onderwijs en de impact die het heeft op individuen en gemeenschappen.