Op 13 april 2000 werden de inwoners van Enschede opgeschrikt door twee enorme explosies die 23 levens eisten. Nu, een kwart eeuw later, herdenkt de stad de zwarte dag met een reconstructie en een boek over de nasleep.
De rampzalige gebeurtenissen van 25 jaar geleden laten nog steeds diepe sporen na in Enschede. Terwijl de avond valt over de gebouwen die ooit door vuur werden verteerd, herinnert de stad zich de angst en onzekerheid die heersten toen de Grolschfabriek dreigde te exploderen. De angst voor de levensgevaarlijke ammoniaktanks in de brouwerij grijpt nog steeds naar de keel van de bewoners.
De reconstructie van die fatale dag brengt niet alleen herinneringen boven, maar werpt ook een blik op de gevolgen die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. De heldhaftige inzet van hulpverleners, de pijn van verlies en de veerkracht van een gemeenschap die zich langzaam maar zeker opricht na een tragedie.
Ondanks de diepe wonden die de vuurwerkramp heeft achtergelaten, is er een gevoel van saamhorigheid dat de inwoners van Enschede verenigt. De herdenkingen markeren niet alleen een verleden van verdriet, maar belichten ook de hoop en veerkracht van een stad die, 25 jaar later, sterker en vastberaden is om nooit te vergeten en te blijven bouwen aan een betere toekomst.