De gemeente Enschede heeft samen met twee projectontwikkelaars een samenwerking opgezet voor de realisatie van de langverwachte nieuwbouwwijk Cromhoff. Dit ambitieuze plan, gelegen langs de Getfertsingel/Zuiderval, belooft de komst van maar liefst vijfhonderd nieuwe woningen.
Het Cromhoff-project, dat al geruime tijd in ontwikkeling is, omvat een gebied tussen de Getfertsingel, de Zuiderval, de Wethouder Beversstraat en de Burgemeester van Veenlaan. De wijk zal een diverse mix van woningen bieden, waaronder 115 sociale huurwoningen en 159 betaalbare koopwoningen. Daarnaast is er ruimte gereserveerd voor commerciële voorzieningen, culturele instellingen en horecagelegenheden, met als doel een levendig stadsdeel te creëren.
Om de risico's en opbrengsten gelijk te verdelen, hebben de gemeente Enschede en de projectontwikkelaars BPD Ontwikkeling en Koopmans Projecten een gezamenlijke entiteit opgericht, genaamd Cromhoffpark BV. Deze constructie, waarin Enschede voor de helft eigenaar is, richt zich op het bouwrijp maken van het gebied en de uitgifte van kavels. De gemeente zal zich niet rechtstreeks bemoeien met de vastgoedontwikkeling, die onder de verantwoordelijkheid van de BV valt.
Enschede draagt ook financieel bij aan het project, waarbij de gemeente grond ter waarde van 5 miljoen euro overdraagt aan PPS Cromhoff BV. Daarnaast ontvangt de BV een subsidie van ruim 7 miljoen euro van zowel het rijk als de provincie. Met een krediet van 5 miljoen euro en aanvullende kosten zal de gemeente Enschede de helft van eventuele onvoorziene uitgaven dekken. De gemeenteraad zal nog moeten instemmen met de oprichting van de Cromhoff-BV, gezien de potentiele risico's die het met zich meebrengt.
Verdere details over de uitvoering van de plannen worden later dit jaar verwacht. De wijk zal een mix van oude en nieuwe elementen bevatten, waarbij sommige bestaande structuren behouden zullen blijven, zoals de waardevolle muur. De gemeente streeft ernaar om met de Cromhoffwijk een groen en duurzaam leefgebied te realiseren dat aansluit bij de behoeften van de inwoners.