Recente gegevens tonen aan dat het werkloosheidspercentage in Enschede het afgelopen jaar voor het tweede opeenvolgende jaar is gestegen naar 4,6 procent. Dit maakt Enschede de gemeente met het hoogste werkloosheidspercentage in de provincie Overijssel, volgens nieuwe statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van de vijftien gemeenten die het meest op Enschede lijken, presteert Enschede relatief slechter op het gebied van werkgelegenheid. Uit analyses blijkt dat in vergelijking met deze vergelijkbare gemeenten, acht gemeenten een lager werkloosheidspercentage hebben, terwijl in vier gemeenten juist meer mensen werkloos zijn. Voor drie gemeenten geldt dat het werkloosheidsniveau vergelijkbaar is met dat van Enschede.
Hoewel de huidige werkloosheid van 4,6 procent nog steeds hoog is, vertoont het een significante verbetering ten opzichte van 2013, toen maar liefst 10,9 procent van de inwoners van Enschede werkloos was. Na een aanzienlijke daling tijdens de pandemie, blijft de werkloosheid dalen, wat resulteert in een zeer competitieve arbeidsmarkt in Enschede.
Niet alle werklozen behoren tot dezelfde categorie. Sommige individuen met een WW-uitkering vallen onder de categorie 'deeltijd-werklozen', waarbij ze WW ontvangen voor de verloren uren ten opzichte van hun vorige werkuren. Aan de andere kant zijn er werklozen die actief werk zoeken maar geen aanspraak maken op een WW-uitkering.
Opvallend is de stijging van de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar in Enschede, van 8,2 naar 8,9 procent. Deze leeftijdsgroep vormt de grootste groep werklozen in Enschede, wat wijst op specifieke uitdagingen op de arbeidsmarkt voor jongeren.
Door inzicht te krijgen in de werkloosheidscijfers in Enschede en de vergelijkbare gemeenten, kunnen beleidsmakers en stakeholders gerichte maatregelen nemen om de werkgelegenheidssituatie te verbeteren en jongerenwerkloosheid aan te pakken.