Hoge Grondwaterstand in Enschede: Impact op Bomen en Natuur

17 feb , 5:01 Gemeente
image 22 674486d62563a

Impact van Hoge Grondwaterstand

In Enschede staat de grondwaterstand sinds oktober 2023 opvallend hoog en is nauwelijks gedaald sindsdien. Deze situatie heeft zichtbare gevolgen, zowel voor inwoners met kelders als voor de natuur.

Effect op Bomen

De langdurige natte periode heeft een grote invloed op zowel bestaande bomen als het planten van nieuwe bomen. Te natte grond leidt tot een tekort aan zuurstof voor de bomen, waardoor hun wortels kunnen rotten en de boom kan sterven. Dit fenomeen is bijvoorbeeld waargenomen bij naaldbomen op Landgoed ’t Stroink en in het Van Heekpark, waar oude bomen zijn verdwenen en vervangen zijn door jonge exemplaren.

Toekomstige Boomplantingen

Als gevolg van de aanhoudende natte periode staan duizenden nieuwe bomen te wachten om geplant te worden, zoals langs de Haaksbergerstraat. De timing van het planten is echter nog onzeker en afhankelijk van het weer.

Duurzame Boomselectie

Om te voorkomen dat bomen ten prooi vallen aan te natte grond, wordt er zorgvuldig onderzoek gedaan naar de bodemomstandigheden voordat er bomen geplant worden. Er wordt gekeken naar geschikte boomsoorten die aansluiten bij het Nederlandse klimaat en de specifieke locatie. Door de veranderende omstandigheden worden de lijsten met boomsoorten regelmatig aangepast op basis van lokale ervaringen en landelijke kennis.

Contact

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected]. Laten we samen zorgen voor een gezonde bomenpopulatie, aangepast aan de huidige omstandigheden!